Oleh Mak Kah Keong

KUALA LUMPUR, Malaysia--Sejak kebelakangan ini basikal lajak dilihat seakan-akan sudah menjadi musuh kepada negara walhal ia bukan kegiatan jenayah berat.

Menurut Setiausaha Agung Parti Gerakan Mak Kah Keong, baru-baru ini tular sebuah video yang melibatkan seorang anggota polis cuba menakutkan seorang budak yang dikatakan sedang bermain basikal lajak.

"Disebabkan video itu ramai netizen mengeluarkan komen negatif seperti 'memang patut mati' dan sebagainya. Bagi saya ini salah! Jangan menghukum sekiranya tidak tahu undang-undang.

"Pendapat saya tindakan anggota polis dan orang yang merakam, mendedahkan identiti kanak-kanak itu adalah salah disisi undang-undang. Undang-undang Malaysia untuk kanak-kanak adalah menguruskan bukannya menghukum," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau memahami sekarang Malaysia tengah panas dengan kes seorang kerani dikenali sebagai Sam yang melanggar 8 orang kanak-kanak yang menunggang basikal lajak sehingga mengakibatkan kematian.

Beliau tidak menafikan memang sepatutnya memberi sokongan moral kepada Sam tapi jangan salahkan budak-budak basikal lajak itu bulat-bulat. Mangsa keadaan Sam tetapi mangsa kemalangan adalah budak-budak itu.

Ia berkait rapat dengan masalah sosial, kemiskinan bandar dan tanggungjawab ibu bapa. Namun dalam kotak pemikiran budak-budak hanyalah bermain mereka tidak tahu akan bahaya yang bakal menimpa.

"Jadi sebagai rakyat Malaysia yang dewasa jangan terus menghukum dan mengeluarkan kata-kata mengkeji mereka. Sepatutnya memberi pendidikan dan peluang.

"Basikal lajak bukan menjadi satu kesalahan sekiranya dibuat peraturan dan diadakan pada tempat yang betul sekaligus boleh menjadi satu sukan yang bermanfaat kepada masyarakat," ujarnya.

"Mak Kah Keong ialah Setiausaha Agung GERAKAN."